Ankara, TÜRKİYE
+90 312 222 56 83
herogrencionemlidir@gmail.com

Öğretmenler İçin Seminer – 1

Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler İçin Kapsayıcı Eğitim Hizmetlerinin İyileştirilmesi

“Öğretmenler İçin Seminer” sunusu

Öğretmenler İçin Seminer – 1 Nasıl Geçti?

Sincan’da Öğrenme Güçlüğü Çeken Öğrencilere Yönelik Farkındalık Artırma Semineri 41 Öğretmenin Katılımıyla Gerçekleşti

Her Öğrenci Önemlidir! Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler İçin Bütünleştirici Eğitim Hizmetlerinin İyileştirilmesi projesi kapsamında; disleksi, diskalkuli ve disgrafiyeye sahip öğrenciler hakkında 41 öğretmene farkındalık artırma semineri verildi. Böylece proje kapsamında hedeflenen altı seminerden üçüncüsü de tamamlanmış oldu. Seminerin başlangıcına Sincan Kaymakamı vekili, Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayfer YILDIRIM, RAM Müdürü Emine SAYAN ve SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan de katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Akademisyenler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail ŞAHİN, derneğin daha önce yapmış olduğu ve halihazırda yürüttüğü projelerden bahsederek birçok alanda Türkiye’nin gelişimi için nasıl mücadele ettiklerini anlattı. Bu projenin bir buçuk sene süreceğinin altını çizen Şahin, katılımcı öğretmenlere özel öğrencilere karşı gösterdikleri hassasiyetlerden ve ülkenin geleceği için yaptıkları fedakarlıklardan dolayı teşekkür etti. Bu seminerleri veren eğitmenlerin alanında uzman olduğunu belirten Şahin, anlatılanların can kulağıyla dinlenilmesini tavsiye etti.

Başkanı, Türkiye Turunda Öğretmenlerin Konu Hakkında Bilgisiz Olduğunu Gördük
SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan seminer açılış konuşmasında “Çok değerli Sincan kaymakamımız Abdullah beyle konuştuğumuzda böyle bir projenin olduğunu söyledik. Hemen Sayın Sincan İlçe Milli Eğitim Müdiremizle beraber bu ortama geldik. Burada olma sebebimiz şu; ben 25 sene öğretmen yetiştiren fakültelerde öğretim üyeliği yaptım, sınıf öğretmenlerimiz, rehber öğretmenlerimiz, hatta özel eğitim öğretmenlerimizin bile bu konuda çok bilgi sahibi olmadıklarını eğitmenimiz Ufuk hocayla birlikte yaptığımız Türkiye turunda gördük. Biz SODİMER olarak ücretsiz eğitimler veriyoruz. Gittiğimiz yerlerde en çok bu öğrenme güçlüğü, disleksi, disgrafi, diskalkuli, bunların o kadar yaygın olduğu ve öğretmenlerin bu konuda çok az bilgi sahibi olduğunu gördük. O yüzden burada çok değerli uzman arkadaşlarla olacak etkileşim ile, zaten öyle de bir ortam organize edilmiş, çok güzel ve faydalı bilgiler edineceğinize inanıyorum. Özellikle dijitalleşme arttıkça öğrenme güçlükleri daha da artıyor. Anne babaların çok bilgisi olmuyor. Öğretmenlerin bilgisi olmuyor. Biz de SODİMER olarak Ufuk hocamla, Mahmut hocalarla bir özel eğitim birimi oluşturduk. Çeşitli eğitimleri de orada vermeye devam edeceğiz. Hepinize kolaylıklar diliyorum. Umarım güzel, keyifli bir etkinlik olur.” Dedi.

Rehber Öğretmenler Bazen Çocukların Kâbusu Bazen de Kahramanı Oluyor
Sincan İlçe Milli Eğitim Müdiresi Ayfer YILDIRIM açılış konuşmasında “Kaymakam beyin yanına geldiğinde kaymakam bey zaten bahsetmiş, bizi en çok heyecanlandıran şey İlçe Milli Eğitim olarak projedir. Hele konumuz böyle özel çocukları ilgilendiriyorsa iki at ilgimiz artıyor. Daha önce Etimesgut’ta dört yıl ilçe milli eğitim müdürlüğü yaptım, iki senedir de Sincan’da yapıyorum. Özel çocuklarla ilgilendiğimiz zaman onun verdiği mutluluk ve keyif hiçbir şeyle değiştirilemez benim nezdimde. Rehber öğretmenlerimizle zaman zaman bir araya geliyoruz. Rehberlik Araştırma Merkezi müdürümüz Emine hanımla birlikte planladığımızda, onlar için söylediğim, biraz klişe olacak ama biraz klasik olacak ama benim çok sevdiğim bir cümle var; rehber öğretmenler bazen çocukların kâbusu bazen de kahramanı oluyor. Ama ben çok iyi biliyorum ki hepiniz kahramansınız. Çünkü büyük bir adım atarak burada proje kapsamında buraya geldiniz, bizlerle birlikte oldunuz. Özel çocuklarla ilgili böyle hazır bir projede yer almak, çok kıymetli birbirinden değerli hocalarımızdan da konuyla alakalı bilgiler almak, akademik anlamda da bilgi sahibi olmak hepimizi mutlu edecek diye düşünüyorum. Tekrar teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.” dedi.
Sincan Kaymakam Vekili Organizasyona Gelerek Özel Eğitime Verdikleri Önemi Gösterdi
Sincan Kaymakam Vekili açılış konuşmasında söz alarak “Avrupa birliği projelerine yabancı değilim, Göç idaresi başkanlığında dört yıla yakın çalışma yaptım. Fakat öğrenme güçlüğü konusu hakkında çok bilgim olduğu söylenemez. Bugün ben de sizlerle birlikte konuyu can kulağıyla dinleyeceğim. Başarılı bir etkinlik diliyorum, teşekkür ederim.” dedi.

Katılımcı Öğretmenlerin Bilgi Seviyesi Değerlendirildi
Özel eğitim alanında uzman olan eğitmen Dr. Ufuk Özkubat, katılımcı öğretmenlerle etkileşimli bir seminer gerçekleştirdi. Seminer öncesinde öğretmenlere öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler hakkında sorular içeren bir ön-test dağıtılarak etkinlik öncesi bilgi seviyesi değerlendirildi. Etkinlik sonunda dağıtılan son-testte ise başarı oranının çok yüksek olması seminerin ne derece verimli geçtiğinin göstergesi oldu.
Dr. Ufuk Özkubat tarafından verilen seminer dört derste tamamlandı. Öğretmenler, dinamik eğitim yöntemiyle verilen seminere çok iyi adapte oldu.

Etkileşimli Eğitim ile Zaman Su Gibi Aktı
Özkubat, semineri verirken sıradan sınıf düzeni yerine masalar etrafında grupça oturulmasını tercih etti. Katılımcıların birbirini daha iyi tanıyabilmesi ve etkinliğe adapte olabilmesi için “tombala” ismini verdiği bir etkinlikle başladı. Herkese bir adet üzerinde belli başlı özellikler içeren bir kâğıt dağıtıldı. Özkubat, katılımcılardan kâğıtta yazan özelliklere uygun sınıftan birinin ismini yazmalarını istedi. Bu nedenle tombalayı doldurmak için bütün sınıf birbiriyle kaynaşmış oldu.

Eğlenceli ve enerji dolu bir başlangıcın ardından Özkubat, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle ilgili değerlendirme, tanılama ve müdahale süreciyle ilgili konuştu.

Bu Süreçler Harfi Harfine Uygulanmalı
Bu konunun çok hassas olduğuna dikkat çeken Özkubat, değerlendirme sürecinin harfi harfine doğru olmaması sonucunda aslında öğrenme güçlüğü olmayan öğrencilere de tanı koyulabildiğini söyledi. Türkiye’de her 10 çocuktan birinin öğrenme güçlüğü tanısı olduğunu söyleyen Özkubat, bu sayının anormal olduğunu ve değerlendirme sürecinde sıkıntı olduğundan bahsetti. Değerlendirme, tanılama ve müdahale süreciyle ilgili akademik ve güncelliğini yitirmemiş çalışmaları katılımcılara detaylı bir şekilde aktararak hem rehber öğretmenlerin hem de sınıf öğretmenlerinin bu öğrenciler karşısında neleri yapması gerektiğini anlattı.

Öğrenme Güçlüğü çeken öğrencileri daha iyi anlamak amacıyla Dr. Özkubat katılımcılarla sık sık etkileşimli etkinlikler gerçekleştirerek öğrencilerin hangi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Katılımcılar bu etkileşimli empati deneyi sürecinde yaşadıkları deneyimden çok memnun kaldı.

Çok Memnun Kaldık
Seminer sonunda katılımcı öğretmenler eğitmenlere teşekkürlerini iletti. Beklediklerinin üstünde güzel geçen ve çok faydalı olan bir etkinlik olduğunu aktardılar. Etkinlik değerlendirme anketinde de organizasyon katılımcılardan tam puan aldı.

Öğretmenlere yönelik seminerlerin ikincisi Mayıs ayında
Proje kapsamında tamamlanan Öğretmenlere Yönelik Farkındalık Artırma Semineri – “I”in ardından Mayıs ayında yine Sincan’da öğretmenlere yönelik farkındalık artırma seminerlerinin ikincisinin gerçekleştirileceği belirtildi.

VİDEO

“Öğretmenler İçin Seminer – 1”  Faaliyet Özet Videosu

Seminer Faaliyet Video Kesitlerine Buradan Erişebilirsiniz.

Test Cevapları

Seminer öncesinde ve sonrasında katılımcılara test uygulanarak bilgi seviyelerindeki artış tespit edilmiştir. Seminerde uygulanan teste ve cevaplarına erişmek için aşağıdaki butona tıklayın.

İNDİR