Öğretmenler İçin Seminer – 2 – Görseller
Öğretmenler İçin Seminer – 2 faaliyetine ait görseller.
Öğretmenler İçin Sunum – 2
Öğretmenler İçin Seminer – 2 Nasıl Geçti?
Her Öğrenci Önemlidir! Öğrenme Güçlüğü Olan Öğrenciler İçin Bütünleştirici Eğitim Hizmetlerinin İyileştirilmesi projesi kapsamında; disleksi, diskalkuli ve disgrafiyeye sahip öğrenciler hakkında 37 öğretmene 2. farkındalık artırma semineri verildi. Böylece proje kapsamında hedeflenen altı seminerden dördüncüsü de tamamlanmış oldu. Seminerin açılış konuşmasını Akademisyenler Birliği Derneği Projeler Koordinatörü Dr. Tayfun FINDIK gerçekleştirdi. Ardından Sincan Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Emine SAYAN’ın konuşmaları ile eğitime başlandı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Akademisyenler Birliği Derneği Projeler Koordinatörü Dr. Tayfun FINDIK, derneğin daha önce yapmış olduğu ve hâlihazırda yürüttüğü projelerden bahsederek birçok alanda Türkiye’nin gelişimi için nasıl mücadele ettiklerini anlattı. Bütünleştirici eğitim projesinin yürütülmesi en güzel ve en faydalı proje olduğundan bahsetti. Bu seminerleri veren eğitmenlerin alanında uzman olduğunu belirten Fındık, anlatılanların can kulağıyla dinlenilmesini tavsiye etti.
Özel eğitim alanında uzman olan eğitmen Dr. Ufuk Özkubat, katılımcı öğretmenlerle etkileşimli bir seminer gerçekleştirdi. Seminer öncesinde öğretmenlere bir önceki seminerden sonra okullarında ne yaptıkları soruldu. Ardında bir ön-test dağıtılarak etkinlik öncesi bilgi seviyesi değerlendirildi. Etkinlik sonunda dağıtılan son-testte ise başarı oranının çok yüksek olması seminerin ne derece verimli geçtiğinin göstergesi oldu.
Dr. Ufuk Özkubat tarafından verilen seminer beş derste tamamlandı. Öğretmenler, dinamik eğitim yöntemiyle verilen seminere çok iyi adapte oldu.
Özkubat, semineri verirken yine sıradan sınıf düzeni yerine masalar etrafında grupça oturulmasını tercih etti.
Eğlenceli ve enerji dolu bir başlangıcın ardından Özkubat, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilerle ilgili farklılaştırma süreciyle ilgili konuştu.
Dr. Özkubat bu mantığın temelini katılımcı öğretmenlere sorgulatmak için Teoman öğretmenin hikayesini anlattı. Dr. Özkubat “Teoman Öğretmen, ortaokulda matematik öğretmenidir. Teoman Öğretmen yılın en iyi matematik öğretmeni olarak ödül aldıktan sonra, yerel bir gazeteci olan Ahmet Bey Teoman Öğretmeni daha iyi tanımak için onunla röportaj yapmak istemiştir. Ahmet Bey okula girdiğinde görevli kendisini Teoman Öğretmenin sınıfına yönlendirmiştir. Ahmet Bey sınıfa girdiğinde ilk olarak sınıfta öğrencilerin sıralarında belli bir düzen içinde oturmadıklarını fark etmiştir. Sınıftaki gözlemlerini şu şekilde dile getirmiştir: “Öğrenciler küçük gruplar halinde çalışıyorlardı. Bazıları ise yalnız oturuyorlardı. İki öğrenci bir karton üzerindeki yazıları inceliyordu. Üç öğrenci ise küçük bir sırada oturuyordu ve bir yetişkin tarafından kendilerine matematiğin evrenselliğine ilişkin açıklamalar yapılıyordu. Sonradan bu yetişkinin öğretmen olduğunu anladım. Öğrencilerden biri öğretmene yaklaştı ve kütüphaneye gitmek için izin istedi. Birkaç dakika sonra her öğrencinin akademik bir görevi olduğunu ve onun üzerinde çalıştığını anladım. Bazı görevler aynı, bazılarıysa farklıydı.” Dersin sonunda Ahmet Bey Teoman Öğretmenle röportaj yapma fırsatı bulmuştur. İlk sorusu ise “Sınıfınızda neler olup bittiğini anlatır mısınız?” olmuştur. Teoman Öğretmen her bir öğrencinin derste işlenecek konuya ilişkin ön bilgilerinin farklılık gösterdiğini ve bu durumun da öğretim sürecini etkileyebildiğini ifade etmiştir. Bu nedenle işe öğrencilerinin öğretim öncesinde konuyla ilgili bilgilerini ölçerek başladığını, ön bilgilere bağlı olarak öğrencileri için farklı amaçlar belirlediğini ve bu farklılıklara bağlı olarak öğretim sürecinde kullanılacak materyal ve yöntemlerde de farklılıklara gittiğini belirtmiştir. Öğretim sürecinde eşli, küçük grup, büyük grup gibi esnek gruplar oluşturmasının ise öğretimin başarıya ulaşmasındaki en önemli bileşen olduğunu dile getirmiştir.” Diyerek konuyu anlattıktan sonra katılımcılara “Teoman Öğretmenin başarısının altında sizce farklılaştırılmış öğretimin hangi bileşenleri yatıyor? Örnek olaya göre sınıfta gözlemlediğiniz farklılıklar neler?” sorularını yönelterek öğretmenlerden geribildirim aldı.
Farklılaştırılmış eğitim sürecini anlattığı örnek üzerinden irdeleyerek soru-cevap şeklinde etkileşimli bir eğitim gerçekleştirildi.
Öğrenme Güçlüğü çeken öğrencilere nasıl daha iyi eğitim verilebileceğini göstermek amacıyla Özkubat, katılımcılarla sık sık etkileşimli etkinlikler gerçekleştirerek öğrencilerin hangi zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Katılımcılar bu etkileşimli empati deneyi sürecinde yaşadıkları deneyimden çok memnun kaldı.
Seminer sonunda katılımcı öğretmenler eğitmenlere teşekkürlerini iletti. Beklediklerinin üstünde güzel geçen ve çok faydalı olan bir etkinlik olduğunu aktardılar. Etkinlik değerlendirme anketinde de organizasyon katılımcılardan tam puan aldı.
Proje kapsamında tamamlanan Öğretmenlere Yönelik Farkındalık Artırma Semineri – “II”nin ardından Haziran ayında yine Sincan’da okul yöneticilerine yönelik farkındalık artırma seminerlerinin ilkinin gerçekleştirileceği belirtildi.
Projeyle alakalı daha fazla bilgi ve içerik için http://www.herogrencionemlidir.com adresi ziyaret edilebilir.
İLETİŞİM
Aydın Alperen EROL –
Akademisyenler Birliği Derneği
Proje Koordinatörü
+90 312 222 56 83
Video
“Öğretmenler İçin Seminer – 2” Faaliyet Video Kesitleri
Seminer Faaliyet Video Kesitlerine Buradan Erişebilirsiniz.
Test Cevapları
Seminer öncesinde ve sonrasında katılımcılara test uygulanarak bilgi seviyelerindeki artış tespit edilmiştir. Seminerde uygulanan teste ve cevaplarına erişmek için aşağıdaki butona tıklayın.
İNDİR